Goodyear створила концепт-шини Oxygene, покликані очищати міське повітря

Концепт-шини Goodyear Oxygene
Концепт-шини Goodyear Oxygene

На 88-му Женевському міжнародному автосалоні компанія Goodyear крім прототипу шин для електромобілів EfficientGrip Performance з технологією Electric Drive представить свою нову концептуальну розробку Oxygene, яка завдяки вживленому живому моху покращує якість повітря, виробляє електрику і здатна допомогти в налаштуванні з’єднання з інтернетом.

Концепція Oxygene має унікальну конструкцію. У боковині шини зростає справжній живий мох! Відкрита конструкція профілю шини й спеціальний дизайн протектора поглинають вологу з поверхні дороги. Цей процес сприяє здійсненню фотосинтезу та у такий спосіб генерації кисню.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), понад 80% людей, що живуть в міських агломераціях, відчувають на собі вплив повітря зі шкідливими домішками, рівень вмісту яких перевищує допустимі норми ВООЗ.

Під час створення концептуальної шини Oxygene інженери Goodyear керувалися принципами економіки замкнутого циклу. Головну увагу було зосереджено на скороченні викидів в атмосферу й втрат енергії. Концепція Oxygene від Goodyear має такі важливі інновації:

    • Очищення повітря, яким ми дихаємо: Oxygene поглинає вологу з дороги завдяки унікальному протектору та «вдихає» вуглекислий газ з повітря. Мох в боковині трансформує його в кисень за допомогою фотосинтезу. Для прикладу – в м. Париж з його приблизно 2,5 мільйонами автомобілів, це означало б отримання майже 3000 тонн кисню й поглинання більш ніж 4000 тонн двоокису вуглецю на рік.
    • Переробка зношених шин: Oxygene має непневматичну конструкцію, яка створюється методом 3D-друку гумовим порошком з перероблених шин. Легка амортизувальна конструкція забезпечує тривалу експлуатацію без проколів та інших пошкоджень. Підвищена безпека гарантується відкритою конструкцією шини, яка поліпшує зчеплення з мокрою поверхнею, допомагаючи поглинати воду з протектора.
    • Виробництво електроенергії на борту: Oxygene накопичує енергію, що генерується під час фотосинтезу, для живлення вбудованої електроніки, зокрема давачів телеметрії, блоку оброблення даних та налаштовуваної світлової смуги на боковині шини. Остання може перемикати кольори, попереджаючи учасників дорожнього руху про маневр вашого автомобіля.
    • Спілкування зі швидкістю світла: Oxygene використовує систему зв’язку з видимого світла (LiFi) для високопродуктивного мобільного зв’язку. LiFi дає змогу шині під’єднатися до Інтернету, забезпечуючи обмін даними між двома автомобілями (V2V) або машиною й об’єктами інфраструктури (V2I).

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *